Warmtepomp of biomassaketel?

Gasloos wonen en werken doet z’n intrede. Het klimaatakkoord is gepresenteerd op hoofdlijnen. Het Klimaatakkoord heeft één groot doel: om klimaatverandering tegen te gaan willen we in Nederland in 2030 bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uitstoten dan we in 1990 deden.

Maar hoe gaan we dat doen? Er is een overvloed aan initiatieven. In dit stuk beperken we ons tot verwarming. Verwarmen van eengezinswoningen tot complete wijken. We willen het namelijk graag hebben over de biomassaketel, oftewel een Hout CV ketel. Eerst even een uitleg:

Hout CV ketel

Een Hout CV ketel is een verwarmingstoestel wat gestookt wordt op stukhout, houtsnippers en/of pellets en aan de bestaande of nog aan te leggen centrale verwarming wordt aangesloten. Door de geproduceerde warmte wordt water heet gemaakt die kan worden gebruikt om de woning te verwarmen en je van warm tapwater voorzien. Het hete water kan eventueel worden opgeslagen in een buffervat waar vanuit je desgewenst je hoeveelheid warmte kan betrekken. Als de warmwatervoorraad op raakt zal de hout CV ketel dit weer op niveau brengen zodat je nooit zonder warm water kom te zitten.

Alternatief van de warmtepomp

In alle nieuwsitems die nu op tv of internet voorbij komen, wordt nagenoeg uitsluitend over warmtepompen gesproken. Maar wil je een warmtepomp het beloofde rendement laten halen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Omdat de warmtepomp werkt met zogenaamde lage temperatuur verwarming (LTV), moet het (bedrijfs)pand zeer goed geïsoleerd zijn. Ook het afgiftesysteem is belangrijk. Vloerverwarming, wandverwarming of speciale convectoren zijn haast een must. Hoe lager de temperatuur, des te beter het rendement van de warmtepomp. Ook het stroomverbruik zal sterk verhogen, wat gecompenseerd kan worden met zonnepanelen. Allemaal extra investeringen om als eindgebruiker alsnog te kunnen besparen op de energiekosten. Bij een hybride warmtepomp is het behoud van de gas cv-ketel vaak nodig om bij koudere momenten bij te springen. Compleet ‘van het gas af’ is dan (nog) geen optie.

Bij bestaande woningen of bedrijfspanden is het soms niet mogelijk om aan bovenste voorwaarden te voldoen of het wordt simpelweg gewoon veel te duur. Bijvoorbeeld omdat de isolatie aan RC 5 of 6 moet voldoen of omdat alle hoge temperatuur radiatoren vervangen moeten worden door lage temperatuur afgiftesystemen. De vertrouwde gasketel is dan een voor de hand liggende keuze. Gelukkig ontdekken steeds meer installateurs dat er naast de warmtepomp ook andere mogelijkheden zijn zoals een Hout CV ketel.

Onbekend maakt onbemind

Voor de Hout CV ketel geldt nog een beetje “onbekend maakt onbemind”. Maar wie eenmaal een Hout CV ketel geplaatst heeft is snel om en bovendien is er veel potentie in de bestaande bouw. Alhoewel goede isolatie belangrijk blijft krijgt een Hout CV ketel slecht geïsoleerde woningen wel makkelijk op temperatuur. Ook de combinatie met radiatoren is geen probleem. En wanneer de woning later geïsoleerd wordt en voorzien van lage temperatuur verwarming en/of zonnepanelen, komt de bonus van een lage energierekening je tegemoet. De Hout CV ketels van Fröling werken overigens uitstekend samen met warmtepomp en/of zonnepanelen.

Hulp bij de keuze tussen Hout CV ketel en warmtepomp

Om je te helpen bij de keuze voor een Hout CV ketel of een warmtepomp, kun je onderstaande matrix gebruiken. Deze matrix is afkomstig van Technea en gaat uit van een pelletketel.

Voordelen voor het milieu

De verbranding van stukhout, snippers of pellets is CO²-neutraal. De CO²-uitstoot van de teelt, verwerking, transport en verbranding van houtbrandstoffen is 70% minder dan die van fossiele brandstof. Ook daardoor werkt het gebruik van een Hout CV ketel mee aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. In andere woorden: Als u hout verbrandt, komt er CO² vrij. Maar bij de verbranding van hout in een Hout CV ketel, komt nagenoeg dezelfde hoeveelheid CO² vrij die dezelfde boom door middel van fotosynthese heeft opgenomen. Dit betekent dat de verbranding van hout geen extra CO² afgeeft aan de atmosfeer.

De verbranding in een Hout CV ketel wordt wel eens vergeleken met de verbranding in een houtkachel, open haard of vuurkorf. Dat is volkomen onterecht. Door moderne technieken vindt er bij de verbranding in een Hout CV ketel nagenoeg geen uitstoot plaats. Sterker nog, er zijn diverse subsidiemogelijkheden, waar men alleen voor in aanmerking komt als de ketel aan strenge emissiewaarden voldoet. In 2022 zullen deze wettelijke eisen nóg strenger worden. De Fröling biomassaketels voldoen nu al ruimschoots aan die eisen. Al jaren zelfs.

Zelfvoorzienend

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Om het stroomverbruik (deels) te compenseren dient men, indien mogelijk, zonnepanelen te installeren. Om zonnepanelen elektriciteit te laten produceren, moet wel de zon schijnen. En juist in de winter, als de inzet van de warmtepomp het meest nodig is, schijnt de zon minder vaak. Hierdoor kan de elektriciteitsrekening alsnog fiks oplopen. Biomassa voor de Hout CV ketel, of dat nou pellets, houtsnippers of stukhout is, koopt u zelf in bij een leverancier naar keuze. Daarnaast is biomassa vrij van energiebelasting.

Locatie installatie

Een Hout CV ketel, oftewel biomassaketel, wordt aan het oog onttrokken en plaatst u in een ketelruimte die wind- en waterdicht is. Dat is veilig en geheel geruisloos voor de omgeving. De buiten-unit van een warmtepomp staat, de naam zegt het al, buiten. En hoewel fabrikanten er steeds meer aan doen om het geluid zo beperkt mogelijk te houden, is het geluid van de compressor en ventilator hoorbaar.

Meer informatie? Neem contact met ons op!